Friday, May 25, 2018

arogancija

   Epl je oduvek imao zatvorenu filozofiju. U mašini je to je što je. Nema veze što postoji stotine drugih stvari, osuđen si na to što je ugrađeno. Jes ADB bio zverska stvar ali nas je istovremeno i ograničavao. Prvo što sam uspeo da zamenim bila je AGP grafička karta Matrox Millennium II sa 4 mega! Kasnije, na drugom kompu, ubacio sam Voodoo3. Z-bafer! Joj razlike. Jes da su kartice morale da se patčuju al radilo je. Jedino što si mogao da zameniš bez nekih većih problema bio je hard disk. Miš je bio misaona imenica a o štampačima i skenerima ne vredi ni pričati.
   Klonovi su postojali. Newer Technology je pravio MAXpowr kartice a Power Computing kompjutere. Jes da to nije mnogo vredelo po pitanju zatvorenosti al bre, Power Computing je imao jače kompjutere od epla! Al onda se Jobs vratio i propade stvar. Kupio je "suparničku firmu" i ukinuo licensiranje OSa.
   Da Apple inženjeri rade za NASA, do sada bi već osvojili kosmos. Twentieth Anniversary MacPower Mac G4 CubeiMac G4 (lampa), Mini... CRT je još uvek bio dominantan kad se pojavio iMac G3 i eMac.
   Prenosna čuda ne vredi da nabrajam. Imao sam Pismo i 1.25 Aluminum. Aluminijum je bio zver. Simsi na njemu radili su brže nego na 1.8 Imac G5! Školjka jeste bila zanimljiva al je zato Air žestoko obogaljeno sranje. MacBook mi je oduvek bio nejasan zbog male rezolucije al MacBook Pro je ipak druga priča.
   2005-te se pojavio prvi iMac sa postoljem kakvo danas imamo. Zadnji Mini je iz 2014-te a zadnji Pro iz 2013-te. Danas imamo samo iMac i iMac Pro. Za Pro, postoji i BTO opcija za grafiku al za običan jok.
   Zatvorenost... Pre pojave USBa ovo je bio žešči problem. Pre Meka radio sam na Atariju pa mi je flopi bio i dalje neophodan al ga od 2000-te više nisam imao. Jesu postojale USB varijante al su cene bile poprilično paprene. Miševi, štampači i skeneri više nisu toliki problem. Jes da je i dalje frka za drajvere al da se rešiti. Nisam od onih koji hoće novo po svaku cenu. Moj iMac je sad već poprilično mator al sa programima koje imam to čudo i dan danas odlično radi posao sa 10.7.5.
   I dođoh do najgoreg problema. Vertikalna kompatibilnost ili kombinacija nove mašine, programa i operativnog sistema. Novi komp radi samo sa najnovijim sistemom i u gomili slučajeva ostao si bez nekih programa ili čak i hardvera. Obično zbog drajvera. Na sve to dodajte lenje programere i eto ga razlog za ubilačko divljanje. Gomila novih programa radi samo na (možda) jednom sistemu unazad.
  I sad, ili zadnji Mini pa da krparim monitor ili najjači iMac koji je 2.300$ (pun harverski BTO je 5.428). Ojha! 70% do sada kupljenih programa mi ne radi na 10.13. Dakle, za ono što baš moram i hoću da imam kao original ima da ode još preko 500$. Plus 100$ svake godine za Apple Care. Bezobrazno preskupo.

   Elem, arogancija. epl je konačno našao svoje iSheep tržište i sad napokon pokazuje pravo lice. Bitan je AppleStore, sve ostalo je samo nužda. Kreativnost vs iTemplate kalup programi su tipičan primer. Gde je sad Misli drugačije filozofija? Spali smo samo na iMac i iMac Pro. Jadno.
   Malopre hvalih epl inžinjere al koliko god oni smišljali dobre stvari konačan proizvod je ipak sumnjiv. Oduvek sam hteo da okačim iMac na zid al epl ne pravi VESA nosače. iMac Pro sad ima adapter (čuj ba, adapter!) al bre, to parče metala sa pet šrafova je 80$! Dranje. Dok sam to tražio na netu naleteh na YT channel Louis Rossmanna. Nisam provalio kako je uspeo da dođe do epl dokumentacije za opremu al vidim da epl još uvek nije uspeo da mu ugasi channel. Luis prikazuje kako popravlja i pritom daje kritička objašnjenja kako/zašto. Vredi pogledati svaku 'epizodu'. Osim ovoga na YT ima i dosta drugih stvari vezanih za epl aroganciju. iMac Pro vredan preko 5.000$ zapravo i nema podršku. epl ima Genije al ned'o Bog da ti zatrebaju. To mu dođe nešto ko SBB agenti. Papani koji se javljaju na telefon i tu su da ti reše problem al u 90% slučajeva nemaju pojma o čemu pričaš. Ovo vredi za ameriku a zamisli tek kako je kod nas koji imamo world wide garanciju a nemamo zvanični Apple store! Evropa i svet imaju zakone o višegodišnjoj garanciji al iako si kupio u Evropi, u zemlji koja ima Apple Store slaba ti vajda. Apple Care važi godinu dana i to je to. Plus na sve to, epl oprema zvanično postaje zastarela posle 7 godina. Čak i da imaš plaćen Apple Care, ne vredi ti.

   Moram da imam komp, windoze mašina i dalje ne dolazi u obzir pa kad ovo čudo jednom rikne, reskiraću pa ću probati da nađem zadnji iMac koji radi sa 10.7. Pa dokle izdrži. Posle ću da gledam šta i kako dalje.