Friday, August 10, 2018

kese

Šikaniranje vol.2

   Nismo u EU al' slepo sledimo njihova maloumna pravila. Ček malo, zašto imamo razna ministarstva? Skupštini samo treba prosleđivati na usvajanje mišljenja iz EU i rešen problem. Manje posrednika i manji poreski nameti građanima.
   Po dobroj poznatoj šemi, na savest građana se utiče lupanjem po novčaniku. Stoka jedino tako može da razume. Rešile demokrate da (napokon) treba brinuti o očuvanju životne sredine pa počeše da naplaćuju kese. Ne da prave papirne biorazgradive, već da naplaćuju plastične! Nije mi frka da ponesem ceger al' neću bre da mi naplaćuju kesu 2 dinara. 15 mikrona tanko sranje koje ne može da izdrži dve plastične flaše od 2.5 litra. Ubacim i neko alu pakovanje (začini, majonez, supa...) i kesa je rasečena. Naravno, nema reklamacije na kesu, naplatiće mi drugu.
   Hm, sad samo čekam da počnu da mi naplaćuju kauciju za plastične flaše. A šta je bre sa posudama za hranu? To nije plastika? To ne uništava životnu sredinu? Plastičnu kesu ću da iskoristim da bacim smeće a koj' kurac da radim sa flašom ili kutijom za klopu? Cena plastike je već uračunata u cenu tečnosti koja je u njoj a kutiju za klopu platim kroz gramažu na merenju. A za ovo me niko ni ne pita. Ajd' za kuvanu klopu moram da razumem al' bre uzmem 100g čajne i ture mi to u plastiku pa mi naplate kutiju. Neću bre! Ako već brinete o planeti, umotajte je u mastan papir. Kopilad teroristička. 😡 Pomfrit, burgeri i riba se obično pakuju u malko drugačiju vrstu plastike. Stiropor je i dalje plastika ali lako ju je sabiti.
   Sa kesama nas terorišu ali nije samo problem u kesama. Problem je što i dalje nema kontejnera za plastiku već sve ide na deponije. Ima i kod nas par firmi koje se bave recikliranjem ali to je i dalje smešno. Ovo jeste poprilično žestok biznis i zahteva popriličnu lovu na startu al' gde je sad država da izigrava dušebrinika? Svaki hipermarket bi pod obavezno morao da ima kontejner za odlaganje plastike! Nema bre oću neću, mora da ima! Oni prodaju robu u plastici, moraju i da brinu o rešenju problema. Za sada, jedino kako brinu o tome je da mi naplate kesu. I još zarađuju na tome! Što ne prodaju biorazgradive papirne kese? Aha, da, nema bre zarade! Plastičari su u 2017-oj godini ostvarili najveće zarade.
   Kako god, ako se već toliko brinu o ekologiji ne bih se baš bunio da mi naplaćuju papirne kese sa ručkom. Firme koje ih prave već imamo, pekare već ionako koriste papirne kese pa što ne bi i hipermarketi?

odevanje

Šikaniranje vol.1

Pravila, pravila, da bi me ugnjavila © Bora Čorba
   Hm, još jedna tema koja ima veze sa de(re)mokratijom i šikaniranjem. Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu predviđa da je poslodavac dužan da obezbedi opremu za ličnu zaštitu na radu. Što je jelte ipak normalno. Za neke poslove to i jeste zaštita na radu a za javne ustanove to je poslovni kodeks. Al' terorizam i šikaniranje je da mi kojekakvi javni sektori koji pružaju uslugu građanima propisuju načim odevanja. Ne nosim šortc i japanke al' popizdeh kad sam u domu zdravlja video plakat sa pravilima oblačenja. Ček malo, bio sam na plaži, pocepao nogu na staklo, otišao do lekara da to očisti, zašije i previje i NE MOGU DA UĐEM jer sam u šorcu i japankama?! Mamu im retardirano bezobraznu!!
   Malo po malo i ova pošast se proširila i na druge ustanove pa sad samo čekam dan da mi zabrane da uđem i u prodavnicu ako ne zadovoljavam neke njihove propisane kriterijume oblačenja. Ne vredi, kopao sam po netu tražeći neke primere da je neko popizdeo al' nazim samo komentare za i protiv a stoka već oguglala pa ispada da je proš'o voz. Jedva da je neko i pomenuo diskriminaciju. Suknja je pristojna ako je 5cm iznad kolena al' ajd da vidim portira koji će da nekoj ribi da zabrani da uđe u dopičnjaku. 😡
   Neki restorani imaju svoj kodeks, u farmerkama i bez kravate nema ulaza al' privatnici su pa im se može i ne mogu da se bunim. Ali javne ustanove!? Uniformom na radnom mestu zaposleni predstavlja firmu pa koliko kod da dekolte do pupka jebozovno izgleda ipak to nije normalno oblačenje. Kod iole normalnih neki red ipak postoji i poštuju se nepisana pravila ponašanja. Normalan sam, razuman i lepo vaspitan pa neću ići u pozorište u šortcu i japankama. Al' došlo neko novo doba malograđanštine i primitivizma... Milenijumska žgadija se ugleda na svoje pink/grand/blic/instagram idole pa je i pojam pristojno odeven dobio neko potpuno drugo značenje.

   Dekandentan sam matori perveznjak pa ne bih imao ništa protiv japanskih ženkih školskih uniformi al' ne, neću da navodim primere. Sad bih o pravilniku o odevanju đaka. Bilo nekad neko vreme komunizma gde smo svi bili jednaki pa preživesmo i ovo:
   Zaslugom roditelja, deca inače znaju da budu poprilično zlobna i da se rugaju onima koji nemaju. Nekada smo bili ukalupljeni a danas neko ima iPhone i šeta patike od 500€ a neko nema 'leba da jede pa je automatski žigosan. Surovo i ostavlja žešče posledice. Škola ionako više ne podstiče kreativnost i razmišljanje pa sad još i ovo.
   Milenijumska kopilad se drži principa: sve što nije zabranjeno - dozvoljeno je, tako da danas starlete na nastavu dolaze nafrakane, polugole i probušene pa sam pristalica ideje da im treba jebati kevu koja ih pušta da tako izađu napolje. Al' jebati sa dva-tri kurtona za svaki slučaj, ne bih baš da se kobile i dalje kote. Iako... Nisam baš za 'kalup' model već za pravila oblačenja. Ništa šminka, minđuše, štikle, helanke, dopičnjaci... Ostalo može al' ipak, obavezan mantil preko toga. Kad budu išle na kurvanje na splavove mogu da idu i gole, zabole me.
   Elem, ima ne netu par slika (kao fora) iz naših škola sa nekim primerima al' nisu baš nešto zanimljive pa neću da ih navodim kad primere 'oblačenja' možemo da vidimo svaki dan pred nekom školom u kraju. Država kao fora pokušava da reši ovaj problem al ovo ni u svetu ne uspeva tako da ni ovi naši nemaju baš neke šanse. Ili će kopilad da lupa u šerpe ili će roditelji da potegnu kršenje prava na slobodu izražavanja.

lobotomija

   Volt Dizni jeste legenda ali i on je imao žestoke tripove. 1958-e je snimio White Wilderness gde je poturio lemingse kao samoubice. Iako to nije istina ovo je i dan danas urbani mit. 1991e pojavila se kompjuterska igra gde je po principu 'kako sajmon kaže' jedan od lemingsa vodio grupu kroz rešavanje problema. Hm, kao da mi je odnekud poznato ovo ponašanje?
   Milenijumski retardi sami su krivi i zaslužuju naziv lemingsi. Njima više ni lobotomija ne bi pomogla.

   Lobotomija deluje teroristički i šikaniranje kao i eugenizam al' ona se radi pojedincu. Uzmu se igle za štrikanje, malko se prčka po mozgu, odstrani problematičan deo i rešen problem. Nuspojave i nisu tako strašne: nedostatak osećaja za moral, nedostatak brige za budućnost, emocionalna hladnoća... To milenijumski lemingsi ionako već nemaju.
   Za Sangejzing sam čuo još na početku. Gledaj ujutru u sunce, pi samo vodu i nema da brineš. Ček malko, biljke žive na fotosintezi al preko korena ipak unose minerale. Naravno, morao sam da vidim o čemu se radi sl izdržao sam samo par minuta dok lik (propagator iz NSa) nije pomenuo vremensku kapiju i vanzemaljce. Još se debil čudi što je popio žešče batine?
   Uh, ne vredi. Moram nekako da razdvojim sektaše od klanova. Ipak je subkultura nešto drugo. Subkulturaši s jedne strane jesu zaluđeni al' nisu nasilni i vođama ne poklanjaju imovinu.

   Klanovi poput, Iluminata i Masona (Slobodni zidari) vode svet (čitaj: vladaju svetom) pa ni oni nisu bitni za priču. KKK i The Creativity Movement su bili rasisti, poprilično nezgodna stvar al' ni oni nisu bitni za priču.
-----
   Hipici (deca cveća) su živeli princip "seks, droga i alkohol", nisu dirali nikoga pa nisu bitni za priču. Hare Krishna je već nezgodnije rabota iako imaju nenasilna pravila: nema mesa, nezakonitog seksa, kockanja i droge. Jes' s jedne strane ispiranje mozga al nisu nasilni pa ni oni nisu bitni za priču.
-----
   Zaluđenici koji veruju u vanzemace poput Raëlism, Heaven's gate ili Aetherius Society su ipak samo zaluđenici pa ni oni nisu bitni za priču. Freedomites su nastali od Doukhobors al' su nudisti i pacifisti pa ni oni nisu bitni za priču.

   Children of God zagovaraju incest, slobodan seks i seks sa maloletnicima. Hm, jes' dobra fora ako je slobodnom voljom (al' nije).
   Čarls Mejson (Manson family) je imao malo poklonika al uspeo je da ostane upamćen po ubistvu Šaron Tejt. Po samoubistvima svojih članova bili su poznati Order of the Solar Temple i Peoples Temple. Branch Davidians su bili naoružani ameri pa su svoje 'verske slobode' branili oružjem. Supreme truth su proglašeni za teroriste posle napada sarinom na Tokijski metro.

   Jehovini svedoci su dosadna žgadija. Ispiranje mozga i poklanjanje imovine i materijalnih dobara im je glavno al' su ipak mala deca u odnosu na The Unification Church, Moonies i sajentologe koji su su žešča pošast. Žive od donacija, članovi su većinom političari i javne ličnosti (Kruz i Travolta ne postoje za mene od kako sam saznao da su članovi) a glavni cilj je lova, lova, lova...

   Dakle, ima svega: ispiranje mozgaizabrani ljudi, jeres, sveti ratovi, bogohuljenje, večni život, veličanje patnje, sakaćenje genitalija, podnošenje žrtava, fizičko zlostavljane, samoubistva, nasilna izolacija, muško vlasništvo nad ženskom plodnošću, incest, seks... Za neke od sektaških vođa ni nabijanje na kolac nije dovoljna kazna al' bre nisam hteo to da kažem, totalno skrenuh sa teme.

   Voli stoka da ima gazdu, da glasa, da živi tuđi život, prodaje dupe radi 'sigurnosti'... opet ja k'o papagaj al' mislim da je ovo najjednostavnije rešenje svih problema.