Monday, June 18, 2018

Save As...

   Od 10.7 kada je uveo Time Machine izgubljena je od početka regularna komanda Save As.... Na početku je to bilo sistemski samo za Preview, iWork i TextEdit al danas to već prelazi u epidemiju. NaraFno, sve više iOs korisnika sa sve manje IT znanja. 😱
  
(Hehe, na slici je komanda ⌘1 al sad nemam pojma kako sam to namestio!!)

   Autosave (tamo gde ima) nikada nisam koristio. Ajd pa da teškom mukom priznam da ova nova fora sa čuvanjem revizija i nije loša opcija al' meni ne treba. Držim levu ruku na tastaturi i samo lupam ⌘S. Tako radim 30 godina i za sve to vreme sam imao samo par panika da mi je zatrebao prethodno snimljen a zatvoren dokument. Kako god, potpuno ubiti Save As... je idiotizam. Plus na sve, ubiti Info da je dokument promenjen pre zatvaranja prozora ili izlaska iz programa je potpuni promašaj sad već očigledno totalno retardirane milenijumske generacije!
   Ima gomila saveta kako vratiti ovu opciju al najmanje pominjana i koja radi je terminal komanda:
defaults write com.apple.TextEdit ApplePersistence -bool no

21vek = sporiji rad

   GraphicConverter, zver od programa. Neki ga smatraju za 'bloatware' ali to su razmaženi lenjivci koje mrzi da jednom protrče kroz opcije i nameste potrebno. Meni je lako jer ga koristim još od početka pa samo proverim šta je novo al svejedno, vredno je truda. Prepoznaje užasno stare formate (još od Atarija) i ima odličan Batch konvertor. Imam plaćenu 9.7.5 ali i dalje sam na 6.5.2 a zadnja verzija za koju znam da radi 'normalno' je 7.2. Nažalost,  GUI je postao očajan. Posle ovoga je postao neupotrebljiv jer je selektovanje postalo retardirano i još nisam provalio kako ili da vratim na staro ili kako uopšte da koristim tu opciju a da ne razbijem komp u nastupu besnila. Elem, za očekivati je da klikneš na potreban deo slike i vučeš miša za deo koji ti je potreba. Ako hoćeš proporcionalan ili kockasti select, držiš Shift taster i to je to. Ali, sada to više nije tako. Nemaš više Free select već odmah selektuje proporcionalno i to još na malko čudan nelogičan način. Ovo mora da se lično vidi jer ne znam kako da opišem to ponašanje. Posle možeš da sa čoškovima doteraš na ono što ti je potrebno, ali... ZAŠTO raditi tako i trošiti vreme i živce!?! Pitanje je koliko govedo 🐄  moraš da budeš da posle 30 godina korištenja selektovanja na stari način ovo smatraš normalnim. Izgleda da im je podrška veoma dobra ali da se žalim nemam živaca em ako do sada ovo nisu ispravili ili se niko ne buni ili ih bole uvo.

   BBEdit je takođe zver iliti čudo neviđeno. Još uvek sam na 9.3.1 koja i dalje radi ono što mi treba na način na koji je od početka radio. Nikada ga nisam kupio a sada baš nešto i ne planiram jer od verzije 10 ne može da se isključi "Honor saved state" opcija iliti opcija koja pamti podatke vezane za prozor od kojih je meni najbitnija gde je kursor bio zadnji put. Čitao help, probao sve i svašta al jok, i dalje tera po svome. Sa pojavom 10ke postaje bloatware. Veličina mu je ista ali vuče se do bola. Sve radi min upola sporije. Čak ni prvi prozor ne otvara uvek. Mora da se otvori sa ⌘N ili ponovnim kliktanjem na njegovu ikonu!? Sva sreća pa postoji besplatna verzija, TextWrangler . Osim što nema opcije za HTML, ima sve ostalo a najvažnije je da sve radi kako treba. 😋

   LazyMouse, zadnja verzija iz 2011te. Uspeo sam da ga nateram da radi na 10.10 a posle toga nema šanse. Nisam lenj al znam da cenim utrošeno vreme i što da mi miš sam ne skoči na default taster u dijalogu? E pa hoće to... Nekad bilo sad se prepričava. Da ima komanda u sistemu, uključio bih je pa makar i iz Terminala. Komanda? Ma, da je baš sve do njih mi bi dalje imali miš sa jednim tasterom...

  Još od 1995-te roler na mišu se svuda koristio na isti način. Ali pojavom 10.7 to više nije slučaj jer se 'pametnica' uvlači iOS generaciji. Ima mnogo tekstova o ovome a meni se svideo ovaj.
   Alo bre majmuni, miš je stariji od tableta i tačpeda! Jes da ima opcija da se vratim na staro ali opet teraš stare verne korisnike da nešto prčkaju umesto da to rade novi papani kojima je to i namenjeno! 
 
   I još to zovete 'natural'. Šta je tu prirodno? Sedim ispred ekrana, imam scroll line na desnoj strani, rolam na dole (prema sebi) a scroll line i ekran idu gore!?!? Koristim miš, jebene u mozak obogaljene budale!

   Znam da iOS generaciju zabole za miševe, a i inače, epl miševi su teško sranje al opcija Click + Roll je zakon i naraFno, epl nikada nije imao opciju za to. Ne očekujem previše, nešto slično kao što u General postoje 2 opcije za Scroll bar: Jump to the next page i Jump to the spot. Dajte mi opciju da Click + Roll radi Jump up/down!!! USB overdrive ima ovu opciju al radila je OK do 10.6. Teoretski, radi i danas al praktično je neupotrebljiva jer trza i skače tamo gde on hoće.
   Kako god, iluzorno je očekivati od firme koja je tek 2005-te napravila miš sa dva tastera i rolerom da odradi ovu opciju ma koliko ona korisna bila.

   Zapravo, na čelu ekipe koja se ovime (ne)bavi nalazi se neki John C. Dvorak rođak. Taj lik je 1984te izjavio:

The Macintosh uses an experimental pointing device called a 'mouse'. There is no evidence that people want to use these things.