Monday, July 9, 2018

dečje emisije

   Ajd što više ni nemamo školski program ali i dečije emisije su odavno zapostavljene. Mašta, kreativnost, radoznalost su odavno zaboravljene kategorije. Šta bre deca ima da razmišljaju o onome što gledaju? Profilisanje ukusa? Čime? Roditelji nemaju vremena da se bakću pa im ili pale kompjutere ili TV gde nazovi novinarke ne znaju ni da pročitaju tekst pa se snalaze na drugačiji način. Od ranog jutra samo lete bataci i sise. Ovo dole bilo nekad, iškolovalo i zabavilo generacije al neće se više ponoviti.

1971-????
Neponovljivi Mića Tatić. Glas iz crtaća! Obavezna lektira za klince.
1973-1973
Nisam uspeo da iskopam snimak neke epizode ali čuo sam pesmu iz serijala. Nema šanse da to nisam gledao al ne vredi, ne sećam se.
1973-????
"Pitam se, pitam se" Olivera Marković i "Ih, ta nemojte kasti" Dragan Zarić. Mislim da ni sekund nisam propustio.
1979-1992
"U svetu postoji jedno carstvo..." Branko Kockica. Jel treba komentar za ovo?
1980-2000
Muzički tobogan
Muzičko takmičarski program i Minja Subota.
1980-????
Naučno, poučno, zabavno... Još jedno remek delo Timothy John Byford-a.
1983-1984
Priče iz Nepričave
Iako sam znao šta je selo i imao priliku da pomazim tele, jare i igram se sa pilićima ovo je vredelo gledati. Zanimljiva ekipa, poučno, zabavno.
1984-1984
Nedjeljni zabavnik
Štimac i Zijah Sokolović, pa Vajta i Rus. Sećam se. Poučno.
1985-????
Bušava azbuka
Sećam se ali definitivno nisam baš nešto gledao. Kolaž svega i svačega u vezi azbuke.
1986-1988
Šta bi bilo, kad bi bilo
Mladen Andrejević kao Aca poštar koji uz pomoć animiranog goluba Gute rešava dečje probleme.
1993-????
Ljubivoje RšumovićRaša Popov (pronalazač). Definitivno znam al nisam uspeo da iskopam snimak neke stare epizode da se podsetim.

   Neke sam sigurno zaboravio i propustio a za ove nisam uspeo da iskopam linkove: Čik pogodi ko sam, Knjiga je da se čita, Kolariću Paniću, Putokaz, Vukov ćošak, Sve igračke sveta, Muzički balon... Nešto od toga sam video na YT pa se prisetio. Zanimljivo, zabavno i poučno. Pa tome valjda i služi školski program?


Igre / festivali


Dečje beogradsko proleće

Hvala Donki Špiček za sve što je uradila.

Dječija mašta može svašta

   HRT je imao Parlaonicu (1992-2009), program za mlade. Srednjoškolci i pro et contra neke teme. Još uvek sam gledao HRT a bilo zanimljivih stvari al samo ovo sam prebacio na komp. Jedan od gostiju je bila Alka Vuica a tema je bila "Jesmo li mi Balkanci?" Ajoj, Grčka je kolevka civilizacije i na Balkanu je al hrvate je dugo vremena bilo sramota da priznaju da su ipak deo Balkana. Al tu je Alka da im objasni neke stvari. 😉