Thursday, July 5, 2018

piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano

   Moram nekom da verujem a Wiki me do sada (kao fora) nije izneverio pa nastavljam da verujem u njihove stvari. "Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano" je princip koji je zastupao Johann Christoph Adelung. OK, Wiki pominje Vuka al ipak je nemac bio prvi. Svejedno, htedoh nešto o slang-u iliti po naški šatrovačkom pa se setih ovoga:


Verovali ili ne možete ovo pročitati
  Nsiam vrevoao da zpavrao mgou rzmaueti ono što čtaim. Zaavljhuujći nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima nučainka sa Kmbreidža, njie vžano kjoim su roedsldoem npiasnaa slvoa u rčei, jdieno je btino da se pvro i psideonje sovlo nlaaze na sovm msteu. Otasla soiva mgou vtii u ptponuom nerdeu i bez ozibra na ovu oloknost, tkest mžeote čtiati bez pobrelma. Ovo je zobg tgoa što ljduksi mzoak ne čtia savko slvoo pnaooosb, već rčei psmraota kao cleniu. Oavj preomećaj je šljiavo nzavan tipoglikemija.
Začuđujuće, zar ne? A uevk ste msilili da je pavrpois vžaan.
Engleska verzija
   I cdn’uolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg: the phaonmneel pweor of the hmuan mnid. Aoccdrnig to a rseearch taem at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Scuh a cdonition is arppoiatrely cllaed Typoglycemia .
   Amzanig huh? Yaeh and you awlyas thguoht slpeling was ipmorantt.
Ili "kako treba da piše"
   I couldn’t believe that I could actually understand what I was reading: the phenomenal power of the human mind. According to a research team at Cambridge University, it doesn’t matter in what order the letters in a word are, the only important thing is that the first and last letter be in the right place. The rest can be a total mess and you can still read it without a problem. This is because the human mind does not read every letter by itself, but the word as a whole. Such a condition is appropriately called Typoglycemia."
   Amazing huh? Yeah and you always thought speling was important.
   Sa ovime sam se sreo pre neku godinu al ispada da znam za ovo još dok sam bio klinac i kod komšinice ruskinje učio 'slepo kucanje' sa deset prstiju. Navikli smo da čitamo 'napamet' ali profesionalni daktilografi ne rade tako. Naučeni su da kucaju slovo po slovo tako da im nije problem da kucaju i tekstove stranih jezika, koje i ne moraju da znaju, i 'nebuloze' kao ovo gore navedeno.

   Daktilografija je bila popriličan 'rudarski' posao (uh, stranci za daktilografiju imaju više naziva). Osim toga, ne mogu da pronađem verzije za klase u kucanju jer stranci takmičenja vode za broj reči a ne slova. Kod nas je:
IA 350 i više otkucaja u minuti
IB 300 - 349 otkucaja u minuti
II 250 - 299 otkucaja u minuti
III 160 - 249 otkucaja u minuti
    Iako se takmičenja vode za "reči", ipak se zna koliko je to slova u minuti. Preko 800!!! Naravno, ameri danas prave takmičenja za sve i svašta da pokažu kako su najbolji (al zamalo).