Friday, July 13, 2018

kvizovi

🎲
 Počelo je na (naravno) radiju 30-tih i kao sve ostalo, kasnije prešlo na televiziju. Veovatno većina zna za JeopardyWho wants to be a millionaire?, The Weakest link, Wheel of Fortune... Iz ko-zna kog razloga, hrvati su zaluđenici za kvizove. Em su bili prvi em imaju bolje stvari. Koliko vidim, počelo je sa "Znam znaš" (1969) sa Mićom Orlovićem i Oliverom Mlakarom. Nasledila ga je legendarna "Kviskoteka". Kvizovi se danas (po pravilu) rade po licenci a ovo je prvo naše jer ga je licensirao Lazo Goluža. Ivan Hetrich je vodio prve 4 sezone a onda je 'Osoba A predstavite se' preuzeo Oliver Mlakar. Četvrkom u 21, obavezna lektira za celu porodicu i nije se propuštalo. Brojke i slova (1986) sa Ivanom Hetrichom nasledila je "Slagalica" (1993). I danas se emituje, popularna je iako (barem meni) malko spora al niko više ne rešava ukršenice pa se gleda ovo. "Najslabija karika" sa Danielom Trbović na HRTu a vidim da je bilo i na BK. Pogledao sam na YT BK verziju tek da vidim o čemu se radi. Koliko god da je Sandra Lalatović bila nezgodna Daniela 'izuva'. I izgledom i ponašanjem. "Kolo sreće" (1993) Oliver Mlakar i Tanja Tušek. Bilo i kod nas na TV Happy. Ajd Manda nije bio loš al 'okretačica' 😱 Slatko naivno nevina Tanja vs Soraja Vučelić!? "Upitnik" (1997-2004) je na HRTu vodio Joško Lokas (licensirao ga je). Zanimljiv telefonski kviz. "Tko želi biti milijunaš" (2002-2008) na HRTu vodio je Tarik Filipović. "Želite li da postanete milioner" je bio na BK pa B92 sa Ivanon Zeljkovićem. Zanimljivo iako mi je Tarik bio veća faca. "Ruski rulet" (2003-2005) na Pinku sa Milanom Kalenićem. "Visoki napon" (2006) petkom na RTSu (licensirano?) je vodio Dejan Pantelić koji je isto vodio i "Lavirint" (2015) nedeljom u 16 na RTSu. "Pitanja za šampiona" (2006-2009), na B92 i Ilija Kovačić. "Uzmi ili ostavi" na B92 vodio Manda a na HRTu Željko Pervan. "Sam protiv svih" (2002-2005) na RTSu i Ivan Bauer.
  Ne vredi, kopam par dana po netu pokušavajući da napravim istorijat al' ne uspevam. Iskopao sam "Sve ili ništa" (1972), "Tri, dva, jedan, ali vredan" (1972), "Izazov" i "Upitnik" sa HRTa sa Joškom Lokasom, "Višestruki izbor", "Zlatna žica" na BK sa Natašom Cvetković, "Potera" na RTS sa Jovanom  Memedovićem, "Sve u 7" koga sami hrvati zovu 'megadosada'...

   Stara priča. Bilo zanimljivo i vredno na početku. Znanje i inteligencija su bili prevashodni faktor al onda se prešlo i na čistu sreću. Kockanje? Pa bre, kladionice na svakom ćošku. Nekad bilo "red slanine, red mesa" © balašević a danas je, kockarnica, menjačnica, pekara, banka... pa u krug. Bilo je i emisija poput "Ko će koga" sa trećeg kanala RTSa, koje se vode kao 'kviz' al zapravo veze nemaju sa njim. Provodađisanje iliti muvanje na slepo. Pitanja postoje al ne u vezi testiranja znanja već ličnosti. Elem, nekad se igralo za 'slavu' i neke sitne nagrade a danas za pare. Bilo nameštaljki i skandala i u svetu pa i kod nas. Memedović je baš bio često na tapetu. Nešto dokazano, većina nije al ljudi se i dalje prijavljuju. Nekad bilo preko testova znanja a danas preko SMSa pa koga izvuku pa se posle čudimo kojekavim izvalama. Danas ni voditelji ne mogu da se pohvale nekom inteligencijom al od takmičara se (kao fora) očekuje da je ipak imaju. Aha, hoće to. Sećam se ozbiljnih pametnih 'kvizomana'. kao što su Omer Ekić i Mirko Miočić. Dekica Omer je ubijao. Tada Wiki nije postojao al on ju je još onda imao u malom prstu. Mirko takođe pa bi on bio hodajući gugl. Goran Lajht je profesor filozofije pa možda i nije čudno odakle mu toliko znanje. Jovu Radovanovića gledam decenijama, znam da nije ni malo mutav al ipak me je iznenadio. Stvarno šteta što pade na kiks i izgubi veliku lovu. Da, da, definitivno može i dobro da se prođe ali stvarno ne vidim razliku između kocnarnica i ovoga. Po meni šanse su iste sa mnogo manje blama. Al bre, kako odbiti ponudu da se pojaviš na malom ekranu!?
📺