Monday, August 6, 2018

feminizam

   Jes da je išlo polako al' makar se kretalo. Ajd da uzmemo da su početkom XX veka počele da dobijaju pravo glasa al' bre 'civilizovana' Švajcarska im je to priznala tek 1990-e! Mogu da rade i rmbače kao i muškarci, da ginu vozeći transportne avione za vreme rata, al' tek od 1973-e su zvanično mogle da voze komercijalne avione. I dalje je misaona imenica da za isti rad budu plaćene kao i muškarci. Iako prave decu i sebi, u većini sveta imaju pravo na plaćeno porodiljsko odsustvo (cvrc u americi).
   1900-e prva žena na Olimpijadi, od 1963-e mogle su da dele imovinu iz braka, od 1972-e da trče Bostonski maraton, do 1978-e bile bi otpuštene ako su trudne, od 1980-e mogu da prijave seksualno zlostavljanje na radnom mestu, od 1993-e priznato im je silovanje u braku, od 1973-e imaju pravo na pobačaj, 1974-e mogle su da uzmu kredit i dobiju kreditnu karticu...
   Ma, bitno je da imaju svoj svetski dan! 8 Mart prvi put se slavio u americi 1909-e pa je priznat za praznik 1917-e a UN ga je priznao 1975-e kad je bila i Međunarodna godina žena. Prodale se za bombonjeru ili kitu sveća.
   Hidžab, burka i nikab su žestoko ukorenje religiozne stvari pa ne vredi da ih komentarišem.
   U muškom svetu žena 'treba da zna svoje mesto' al' ono što se radilo u americi je tiha jeza. Priručnik za domaćice
   je fabrifikovan ali reklame poput:
   su definitno postojale. Za sve seksualne bolesti su bile krive žene:
   i one su morale da apstiniraju i ostanu čiste za brak!

   Sifražetkinje su odradile većinu stvari. Elizabeth Cady StantonEmmeline PankhurstLucy Stone su poznati borci za ženska prava. Rosa Parks, iako nije bila prva, bila je dovoljno opičena pa je postala ikona u borbi protiv diskriminacije. Svi znamo za Mother Teresa i Florence Nightingale ali Clara Barton je je imala veliku ulogu u humanitarnom radu. Margaret Sanger je bila hapšena ali se izborila za kontrolu rađanja. Marie Curie je naučnik Nobelovac, Amelia Earhart je bre preletela Atlanski okean. Valentina Tereshkova bila u kosmosu! Da nije bilo Josephine Cochrane i dalje bi prale na ruke, ne bih mogao da igram Monopol da ga nije izmislila Elizabeth Magie, bez Grace Hopper ne bi mogli da programiramo u COBOLu, čaj i kafu iz kesica pijemo zahvaljući Melitta Bentz a stvari u prodavnici pakujemo u četvrtaste papirne kese jer se Margaret Knight poprilično potrudila oko toga. Američki vojaci i panduri bi se mnogo manje kurčili da Stephanie Kwolek nije izmislila kevlar. Da li postoji neko ko nije čuo za Anne Frank? Verujem da je "Čiča Tomina koliba" danas malo kome poznata al' bre Harriet Beecher Stowe je to napisala još 1852-e! Šta bih čitao kao klinac da nije bilo Pearl Buck? 50 godina niko nije znao da je "Priču u O" (jednu od meni omiljenih knjiga) napisala Anne Desclos. Ej bre, Emily Dickinson je dobitnik Pulicerove i Nobelove nagrade!

   Hm, kako ja to vidim. Feministkinje se bore da žene treba da se poštuju zbog onoga što jesu a onda na sve strane gledaš sise i dupeta. Oksimoron? Po meni svi dosadašnji borci za ženska prava su čisti utopisti. Da, da, znam, Martin Niemöller borim se za druge pa se borim i za sebe sidrom al' bre kokoške definitivno nisu zaslužile bolje.
   Mnogo su napredovale:
   Kola su i dalje muška omiljena stvar al' kako to da prođe bez neke polugole ženske? Šta se (osim ženske) promenilo?
   Hm, kola plus omiljena fantazija, bolničarka... 😜
   Seks i mašta su odlični za prodaju. Navijačice počinju još u srednjoj školi pa dokle prežive. Za ovo već ne moram da prizivam Megatrend. Ovo je već postojeće zanimanje u americi. Poseban problem je što spadaju u grupu klanova kao i bratststva/sestrinstva na koledžu. Ispiranje mozga.
   Kelnerice? Pa da, treba nešto da mi skrene pažnju sa hemijske hrane koju mi poturaju!
  Svako selo mora da ima neku svoju misicu. Nije važno zašta, važno je da se eksponiraju. Sve su nasmejane, 'lepe' i pametne i sve se (bre) zalažu za mir u svetu! Ej, tinejdžerke defiluju kao stoka na sajmu. Neka, treba ih dresirati od malih nogu.
   Pa na sve to, k'o kec na jednaest, dođe rugobna dronfulja Kardašijanka sa dupetom k'o dvokrilni orman i sjebe sve živo. Poznata je zato što se jebala i to videlo pola sveta!?
   Džaba, feministkinje su izumrla vrsta. Šteta svog onog dosadašnjeg truda, ova današnja botoksom ispeglana i silikonom napumpana kopilad nisu vredne daljeg truda. Al' prošo voz, muškarci se prodaše za fantaziju i malo pičke.

   Mož' da me mrzite kol'ko hoćete al'

ŽENA TREBA DA ZNA GDE JOJ JE MESTO