Saturday, August 11, 2018

EPG


  Čemu služi ovo sranje? SBB D3 paketi još i nude opširniji opis ali kod osnovnog paketa osim vremena emitovanja ovo sranje ne daje nikakve iole korisne informacije. Opisi jedino vrede kod "normalnih" regionalnih i lokalnih TV kanala. Kod Dokumentaraca je malko bolje. Postoje "generički opisi" epizode iz neke od serija ali ima i opisa o čemu je epizoda posvećena. Kod Sporta EPG je jebeno jadno neiformativan. Samo generalni opisi sporta! Npr:
Snooker
Snooker is a cue sport that is played on a green baize-covered table with pocket in each of the four corners and in the middle of each of the long side cushions.

FIA Europian Rally Championship
The European rally Championship is the oldest unternational competition organised by organised by FIA and includes 10 events in 10 Europian countries. (dva puta organised nije moja greška, tako i dalje piše u EPGu)

Footbal - Major League Soccers
Sve veća popularnost fudbala u SAD-u značajno se odražava na njihov MLS koji se sve bolje kotira na fudbalskoj karti sveta. Mnoge evropske zvezde u američkim klubovima će sigurno zaintrigirati i vas.

Rally
Rallying, also known as rally racing, is a form of auto racing that takes places on public or private roads, with modified production of cpecially built road-legal cars.
  Slično i neiformativno je i kod serijskih i filmskih kanala. Ne postoji nikako pravilo. Kreteni zaduženi za opise šalju info i na engleskom i na našem jeziku. Ako je na engleskom jedino što mi vredi je originalno ime filma. Zabole me za naše ime, ko će na osnovu njega da iskopa original na Netu? Kako god, svako radi po svome, neki napišu ko je scenarista i glumci ali bez opisa, neki napišu samo opis (koji mi opet ama baš ništa ne znači jer nije opis sa IMDBa)...
  Dakle, nikakva unificiranost. Kojekakve pijane budale pišu svašta i to niko ne kontroliše. Papani sa FOXa lupetaju tek tako. Vremena serija se preklapaju, najavljuju se epizode koje se ni ne emituju. Program se može videti i na foxtv.rs ali čemu onda služi EPG?
    Posebna priča je kod FOX Movies. U njihovom slučaju neka naduvana budala uporno danima najavljuje filmove koje nemaju nameru da emituju. Na sve to, ako FOX šalje SBBu opis, ispada da taj lik (likovi) zna gomilu stranih jezika (poliglota). Ama i da je stvarno tako obrazovan ali još je i žešči filmadžija jer nemam pojma odakle su opisi (ne, nisu prevedeni sa IMDBa).
 

   Elem, Teletext je "bio" zakon. Odeš da vidiš sport i pročitaš pravu informaciju. Npr za bilijar i fudbal:
Tamo negde Championship - Qualifying round Pera Peric (zemlja) v Lazar Lazic (zemlja)
MLS + Day XX Tamo neki klub v Kluba od nekle
  Posebna priča su izmene u programskoj šemi što je najgore kod sporta. Teletekst emituje kanal provajder pa ako dođe do neke promene samo se pošalju novi podaci i nema problema. EPG se šalje kablovskim provajderima za 3 do 5 dana unapred! Za to vreme, padne avion, svi sportisti izginu, tajfun ili vulkan sjebe grad odakle se emituje neki kanal na satelit i to neće da utiče na EPG. On će i dalje da najavljuje utakmicu izginulih sportista! Jesam malko preterao i karikirao ali (barem kod nas) ipak je tako.
  XXI vek, internet vlada a ispada da je tehnologija i logika Teleteksta, tehnike stare skoro 50 godina i dalje bolja i informativnija?!