Saturday, July 14, 2018

radio

📻
   Nekad imali Radio Jugoslaviju i Radio Beograd pa bilo lako. Danas RATEL muku muči da u UHF raspon 87-108 megaherca udene svakojake nebuloze. Al nešto me više zabole za radio. Dok sam radio još sam i slušao ponešto. Radio Košava i Extra Vlada pod obavezno a kad se završi prelazio sam na Nostalgie. Extra Vlada je extra navijena pričalica al davio je sa Kaletom. Dosadni mentol. Ajd po neki put al Vlada ga je poprilično uključivao u program. Ako neko i samo pomisli na Žiku Obretkovića, grdno se zezno. Žika je genije za mongoloida Kaleta. "U celini i celosti" 😂 Nostalgie pušta žestoku nostalgiju a tada nije imao reklame. Uživancija.

   Televizor bio misaona imenica. Pa čak i radio. Al radio si makar mogao i da napraviš po partizanskom receptu. I slušalo se:
   "Veselo veče". Jes da nemaš ništa drugo ali ovo je bilo pod obavezno! Ideološki podoban ali pravi humor i satira. Čkalja, Mija, Guta... Nedeljom uveče u 8 od 1949 pa do 2001. Otac je imao trakaš, snimao je ali trake su bačene i nikada prebačene na kasete. Sva sreća, ima toga na YT pa se može prisetiti.
 
   "Dobro jutro deco" na Prvom programu Radio Beograda, u 7:00 svakim radnim danom osim nedelje. Zahvaljujući Dušku Radoviću počelo 1955 i traje i dan danas.
   "Beograde dobro jutro". Dežurni krivac je opet Duško Radović. Svaki dan u 7:15. Ima li neko da ne zna za ovo? Aforizmi, aforizmi, aforizmi... Počelo je 1975 a zahvaljujući retardiranim komunjarama neslavno završeno početkom 1983-e.
   "Fontana želja" svaki radni dan u 15:00. Znam da sam slušao i da je bilo 90-tih al nemam pojma kad je počelo i dokle je trajalo.
   "Ventilator". Napokon link! "Zoran Modli emisuju vodli". Od 1979 do 1987 nedeljom u 9. Ajd što je bilo dobre muzike nego je emitovao i programe za Galaksiju, ZX Spectrum i Commodore 64.
  "Modulacije". Od 1993-e do 1999-e i opet Modli i opet kompjuteri i muzika. Al ovaj put ne bilo kakva muzika. Puštao je kompjuterski generisanu muziku, mod-ove. Iako je Amiga vladala na tom polju ha sam kao kontraš imao Atarija i opet sam bio zadovoljan. Kako god, revolucija!
   "Beogradske razglednice" i Đoko Vještica. Sa 'terorom' je počeo 1970-e ujutru u 7 al nemam pojma dokle je trajalo. Danas isto tako ima kuknjave ali to je sve po principu 'smučkaj pa prosti'. Tek da se popune termini i raja zaludi pustim obećanjima.  Đoko je uterivao strah u kosti. "Tužiću vas Đoki Vještici" nije bila prosta pretnja. U to vreme vlast se molila ali on je postavljao pitanja. I bio uporan!
   "Diskomer" Studio B nedeljom pre podne i Slobodan Konjević legenda bez wikija
   "Parada albuma" utorkom uveče i Slobodan Konjević
   "Vibracije" četvrtkom uveče i Slobodan Konjević
   "100 veličanstvenih" nedeljom u 20:00. Vodila Dubravka 'Duca' Marković.
   "Disco top (Susret)" 202-ka
   "Od doručka do ručka" Studio B Marko Janković
   "Ozon" Poruke lične prirode Vladimir Jevtović pa Darko Kocjan "Epruveto, srećan ti 8. mart"
   "Dragstor zabavne muzike" 202, petkom 20-24. Dragana Kaucki. Pošalješ joj pismo pa ona odabere i pušta pesme. Meni pustila dve. 😃
   "Hit 202" 202-ka 1979 Vladimir Janković Džet
    "Minimaks" 'Dragi moji i drage moje' od 1967 a 'Ćao, nema više' 1972. Radio Beograd, subotom od 8 do 12.
   "Tup-tup" ili "Tačno u podne". 'Uvek nedeljom, nikad subotom' na drugom programu Radio Beograda od 12 do 14. Za to vreme definitivno revolucionarno. Šund i kič je bio u fazonu pa je i on bio u fazonu. Slušao jer sam bio klinac al nisam seko vene.
   Radio Indeks je počeo revoluciju normalnih emisija a najslušanija je bila:
   "Indexovo radio pozorište". Beograd 202 od 1978 od 13 do 14. Prvi problem je bio preklapanje satnice sa još uvek aktuelnim Minimaksom. 202-ka je kuburila sa trakama pa su presnimane i nema originala ali na sreću, slušaoci su snimali emisije pa zato danas ipak postoje kopije. Dragoljub S. LjubičićSlobodan Bićanin - Bićko, Branislav Petrušević - Petrući, Neša Leptir, Duca Marković, Zoran Milovanović - Suljo...

   Danas radio čujem samo kad uđem u taksi. Ako lik kojim slučajem pušta neke sponzoruše kreštalice istog sekunda bude opomenjen da promeni stanicu. Kući ga ne puštam. Reklame tuku i preglasne su. Ne isplati se više.