Friday, August 3, 2018

novinarske patke

   Pametan čovek priča zato što ima nešto da kaže a budala priča zato što mora nešto da kaže. I tako nastaše današnji novinari...

   Da bih prepoznao mućak, treba li prvo da snesem jaje? Kada se zaboravilo na razmišljanje o pročitanom? Danas se sve prihvata zdravo za gotovo. Po principu, ako nije na fejsu nije istina? Neko napiše nešto pa ga neko drugi bez ikakve provere samo kopira pa onda i neko treći, četvrti... Nema veze što ti ostali navode izvor, sve je skoro u reč isto. Današnji novinari su najobičniji papagaji. Niko ništa ne istražuje, samo prenosi. Još gora situacija je kad prenose strane stvari. Većina ipak zna engleski pa prenosi engleske informacije. A ta informacija je preuzeta sa nekog sajta drugog govornog područja. Ko što sam već rekao za prevod knjiga, igra gluvih telefona. Al' ček, ima još gore. Izmišljanje informacija ili poturanje trača kao informacije.

   Tražio sam neke Ginisove rekorde pa se setih Bibe struje (Slaviša Pajkić). Lele, koja gomila proseravanja. Naučnici (čuj ba, Naučnici!) razotkrili Bibu, Biba ide na treći rekord... Ček, ajd' da vidimo to na Ginis sajtu. Ginis bre nema pojma ko je on. Ni jedna pretraga ga nije našla. Čak sam (zajebano uporan) pregledao sve rezultate pod Serbia. Jok, nema ga. Sve to je na netu, mogu da postuju link da vidimo original al' niko ama baš nikada ne da link kao dokaz. Pa kako bi bre onda mogli da se proseravaju do mile volje? Cilj je loženje maloumne stoke a ne istina.

   2004-te Politika objavila kako je neki tamo leskovčanin Marko Tasić za sedam dana od brucoša postao doktor. U Njujorku! Kako ima neki programski jezik Yarppe koji radi na svim platformama, program za 3D grafiku koji je toliko optimizovan da vam pentijum 1 radi kao pentijum 3, pa onda program za kompresiju s kojim možete da smestite nekoliko stotina CD-ova na samo jedan...! Što je najluđe, lik bio gost i na Prolupatoru. Forumi su bili prepuni rasprava, objašnjenja, zajebavanja... Naravno, ništa od njega, ništa od njegovih programa al meni bila zanimljiva pljuvka. Aha, elem, imam sve to na hardu al nisam sačuvao odakle sam dovukao najbolje objašnjenje famozne novinarske patke:
T1. Marko objavi nešto što plebs ne razume. Dakle, on je pametan.
T2. Marko ode u USA, nešto što većina plebsa sanja. Dakle, on je pametan + uspešan.
T3. Politika objavi senzacionalni vest o Marku. Nešto što se plebsu ne dešava. Dakle, on je PUP (pametan, uspešan, poznat).
T4. Par ljudi sa mozgom koji razumeju ono što je Marko uradio u T1 napišu realan komentar toga. Plebs to ne razume, kao što nije razumeo ni T1. S obzirom da komentatori nisu PUP, a komentarišu PUP, oni su dakle zlonamerni.
T5. Plebs doživljava proviđenje (poput našeg bivšeg ministra policije, sudeći po vestima), odmah razumeva Markovu teoriju i napada komentatore.
T6. Komentatori su grbavi, ma šta uradili i napisali.

 Kurir, Informer, Blic, Alo...

definicija budale: vidiš istinu, znaš istinu, osećaš istinu, a opet veruješ u laž.

NASTAVIĆE SE!!!!