Tuesday, September 11, 2018

filmske nebuloze

   Kad sam već tu... Ljudski je grešiti i na greškama se uči. Razne sitne omaške su se dešavale i dešavaće se iz kojekakvih razloga. Mikrofon ili kamerman u kadru, kola ili avion na nebu u vreme kad nisu ni postojali... Scene sa mnogo statista su nezgodne pa se desi da su na pogrešnom mestu na ulici, idu u kontra pravcu... Sat ponekad pokazuje drugo vreme... Ma, ima svega i svačega. Na netu ima poprilično toga pa sam se čak i ja iznenadio za neke stvari.
   Čak i da se ovakve stvari dese u nekoj milionskoj produkciji još uvek imam razumevanje ali nema nikakve šanse da nađem opravdanje za smešne, žalosne i jadne izmišljotine i nebuloze.
   Scene sa kolima koje lete i okreću se oko uzdužne ose, jesu efektne ali fizički nemoguće. Pogodak metkom odbaci pogođenog par metara k'o da je udaren 'ovnom'... Akcija i reakcija? Aha, čuli bi za to to da su malko bolje slušali nastavu u osnovnoj školi. Nemoguće ali efektno i mami pare zaluđenim frikovima. Kako god, ovakvih stvari je na sve strane ali ipak imam moje favorite.

   Jedan od "najbezboljnijih" je kada nekoga lupe nečim malko težim po lobanji. Tiganj, drška pištolja... pa još i nekako, udareni je ili šlogiran ili se samo tetura. Al' ajde, šansa da ostane živ ipak postoji. U nekoj seriji, lik je opaučio nekog pandura sa metarskim motorcanglama i to sa poprilično velikim zamahom. I posle susreta lobanje i jedno 5-6 kila teških motorcangli, na lobanji samo mala posekotina sa par kapljica krvi! Aha, patolog bi istu morao da lepi cijangalom da je sastavi.
   Mislim da je Alien II u pitanju. Eksplodirala vrata na prtljažnom prostoru. Ripli i Alien bivaju 'isisani' ali Ripli se hvata za prečku od merdevina a Alien se 'fata nje pa sad zajedno vise. U svemiru nema vazduha pa si mrtav dok si rek'o keks. A pošto nema vazduha, sledi i nasilna dekopresija. Bum i nema te više. U svemiru je i mal'ko hladno ali našim junacima čak ni apslolutna nula od -240˚ ne predstavlja neki problem. Plus, iako se Ripli grčevito drži za prečku, dovoljno je jaka da izdrži i dodatnu težinu Aliena. 💪 Koja količina proseravanja u jednoj sceni! Sve u svemu, retardirano jadno. 👿
   Penjači profesionalci su poprilično jaki u šakama i mogu da urade kojekakva penjanja po ko zna čemu ili da poprilično dugo vise. U filmovima su to obično neki obični likovi koji čak i da mogu da vise neko duže vreme (par minuta?) to mogu sa obe šake a je sa prstima jedne ruke. U gomili ovakvih primera to se obično dešava u gradskim uslovima gde vise sa nekog simsa. Elem, drži se tako neki lik sa prstima (4 prsta, dužina oko 5-7cm) pa se još i klati i mlatara drugom rukom pokušavajući da se malko bolje u'fati. Pre će da nauči da leti dok pada nego što će uspeti da se drži duže od minute. Što je i dalje utopija jer ne bi ni uspeo da se zadrži, težina i inercija bi u sekundi odigrala svoju ulogu. Na sav ovaj jad, uvek je tu neko ko se dere "Daj mi ruku..." i pokušava da ga dohvati iako mu ne retko fali i do pola metra. I tako, malo po malo, njemu se ruka produžuje, tj. raste k'o gušteru odsečeni rep i ponekad (u zavisnosti od radnje) čak i uspe da ga uhvati.

   Ovde ne važi "da nije tužno bilo bi smešno". Ovo je i smešno i jadno. 😂 😡 💬

filmske obrade

   Bila nekad neka normalna vremena. Filmovi su se snimali po knjigama ili po zamislima reditelja. I bilo je pravih remek dela sa izvornim idejama. Ekranizova su dela bestseler pisaca poput Harolda Robinsa, Artura Hejlija, Žaklin Suzan... Iako je to bila B-produkcija i dalje je neuporedivo vrednija od današnjih sranja. Temu "Romeo i Julija" danas koriste za zabranjene ljubavi klinaca iz zaraćenih porodica koje se bave vinom, kuvanjem, pecivom, picama... Obični ljubići!! Neverovatno originalno i maštovito. 😒 😠 Holivud je odavno presušio al' ne vredi. Rađaju se novi klinci koji nemaju pojma šta je bilo ranije al' seku vene na 'novitete'. Naravno, i ja sam malko 'zakasnio' za neke originale iako je u moje vreme ipak bilo poprilično manje obrada. Ipak, imao sam priliku da vidim crno-belu Lolitu iz 1962. Naravno, video sam i onu iz 1997. Prva verzija je neuporedivo bolja od druge. Iako, npr. Bedazzled iz 2000 i iz 1967 osim ideje nemaju nikakve sličnosti. Jeste da je u prvoj verziji bila i Rakel Velč (u bikiniju!) ali nova verzija sa Brendanom i Elizabet mi je neuporedivo zanimljivija. Naravno, izuzetak i dalje ne čini pravilo. 😏 Nekada je vladao i harao Alfred Hičkog (drame, krimići, trileri, misterije...) a danas Džordž Lukas i Stiven Spilberg. Nije da ova dvojica nemaju odlične stvari ali preteraše ga sa serijalima. Deda mraz i Božić? Neverovatno prežvakano, svake godine po neka nova 'ideja'. Skrnavljenje i iživljavanje. Crtaći Volta Diznija? Legendarne stvari! Digitalno ih obraditi i zakonom zabraniti snimanje novih verzija.
   Kopao sam nešto na IMDB-u i naleteh na link za filmske nastavke. I totalno odlepih. Smrzo sam se kad sam video da je snimljen novi Jumanji. Jes da nemam ništa protiv Roka i slatke Karen Gilian al' bre... Zašto!? Akcioni snagator Rok protiv opičenog Robina Vilijamsa? Kompjuterska igra protiv kartonske kutije i kockica? Iako mi se sviđaju glumci, nema šanse da ću ovo da gledam. Zabole me za grafiku i animaciju. To je bilo i u originalu al' sve to je bilo dečije naivno i slatko. Plus na sav taj jad, iako imaju skoro isti broj glasova, nova verzija ima bolju ocenu!
   Razmišljajući tom logikom, više akcije, bolja grafika i zvuk, što se ne kurče da dokažu šta sve mogu pa snime nastavak Final Fantasy ili nešto u tom SciFi fazonu. Kompjuteri su danas dovoljno jaki samo da se nađe neko dovoljno hrabar da to i odradi. Em bi prošli jeftinije.

   Prvi deo je skoro po pravilu najbolji a nastavci su samo za loženje fanatika i uzimanje love. Npr:
A Nightmare on Elm street (1984) - samo prvi deo a pošto je skota teško ubiti dođoše i nastavci.
Alien (1979) - samo prvi deo, nastavci su smešni.
Friday the 13th (1980) - samo prvi deo a onda dođoše do Freddy vs. Jason. Ko je na kraju pobedio?
Die hard (1988) - ajd, prvi i drugi pošto su nezavisne priče.
Jurassic park (1993) - samo prvi deo, ostalo je smešno a ovo iz XXI veka je i žešće očajno.
Predator (1987) - samo prvi deo a onda dođoše do Alien vs. Predator serijala. Očaj.
RoboCop (1987) - samo prvi deo.
The Terminator (1984) - samo prvi i drugi deo.
The Fast and the Furious (2001) - žešće smešna franšiza. Prvi deo još i nekako al' nastavci su nebuloze. Rocky (1976) - samo prvi i drugi deo
   E, sad... Ovo malko ispada iz šablona:
Charlie's angels (1976-1981) - Seriju sa fabuloznim ribama pretvoriše u film sa tri nastavka! Porediti Cameron Diaz i Drew Barrymore sa Farrah Fawcett, Jaclyn Smith...! Jbg, čak i pojmovi poput fatalna žena i seksipil izgubili su svoje značenje.
Star wars (1977) - prva tri dela su ipak kultna ako ništa drugo samo zbog efekata al' pošto je Lukas rešio da to bude serial, krenuo je da ih snima i napravio teško sranje.
   Itd... Po meni, zlatno vreme holivuda su bile sedamdesete do početka devedesetih. Filmovi su bili zanimljivi zbog priče i kojekakvih vizuelnih efekata. Danas se sve svodi na vizuelne efekte. Kako god, propala mi i ova zabava. Jebo sranja iz XXI veka.
   Ovu reklamu za prvi Jumanji nisam našao na netu ali imam je na nekom MacWorld disku. Vredi je videti a pogotovo deo kad Robin Viliams rukom pokazuje šta je "ancient indian word for hollywood" 😂 👏 👌
   Na Worth1000.com sam našao poprilično zanimljive filmske korice. Sajt je sada na drugom mestu i treba malko da se kopa al' vredi videti "If Movie Posters Told the Truth"
 
   Imam svoju kolekciju starih filmova u raznim formatima. Samo ono što mi je vredno. Imam i jedno stotinak DVDa (naša retail 99 din izdanja) pa kad sredim živce možda i to odgledam. XX vek sam završio sa Kevinom Smitom (brrrr, Dogma!!) a u XI veku mi se svideo samo Sin City. Možda sam na kablovskoj i odgledao i neki noviji al' sve nešto sumnjam. Do 2013te sam još i kao fora pratio šta se snima al' uporno izbegavam da gledam jadne i žalosne nebuloze. Kamerunov Avatar je poprilično ismejan zbog kopirane Diznijeve ideje al' šta vredi kad moroni seku vene na jebenu grafiku. I to sranje na IMDB ima ocenu 7.8 a Final Fantasy: The Spirits Within (prvi kompjuterski 3D animiran!) ima samo 6.4! Prvi pravi kompjuterom odrađen (2D) je Heavy Metal al' balavurdija ni nije čula za to. Ajd sad, moroni nisu ni bili rođeni u to vreme al' to im ipak nije opravdanje za potpunu neinformisanost i kurčenje kako su filmovi iz njihovog vremena bolji. A ja ipak shvatam da su manje ocene na IMDB posledica nepostojanja interneta u to vreme pa ne vredi porediti. Broj glasova za te stare stvari je do 100.000 a za ove nove je preko milion.
   Tešim se da nisam jedini. 😏 Ovaj komentar sam našao na IMDBu al' zaboravih za koji je film.
After viewing this ridiculouse excuse of a film, I have come to realise I have no more faith left in humanity. Seriously? Is it just me or are people really getting dumber these days, every single Hollywood cliché was used in this film, there was no imagination in the script whatsoever... it was made for stupid people, who are incapable of thinking for themselves, like mindless drones that Hollywood has produced for a quick cash crop. What happened to those movies like Resorviour Dogs and Fight Club, why are we constantly subjected to this banal tripe like Avatar, which only rely on big budget spending on advanced technological eye candy for success at the box office... where is the *beep* story, character development, they keep forgetting those two aspects because they are no longer relevant anymore, it's because the intelligence level of the human gene pool has dropped significantly in this past decade. The mainstream media has turned you all into cattle! Fewer and fewer movies that require a certain intellectual thought process are being released each year. *beep* all you people, who enjoy this sh**. I'm glad this movie failed at the box office, but it won't make a difference because Hollywood will still keep churning them out!