Friday, September 7, 2018

tituliranje

   Tiha jeza. Počelo je 'naivno' kao politička korektnost. Nije crnac nego afroamerikanac. Nije striptizeta nego egzotična plesačica. Nije šija nego vrat. Ma, isto sranje - drugo pakovanje. Ups, ajd' ovi primeri su dokazi da za neke stvari sami pojmovi ipak mogu da budu i uvredljivi.
   I onda 2009te babuskare iz Brisela (Evropske unije) pobuniše se protiv upotrebe gospodin i gospođa. Gospođa je seksistička reč jer ukazuje na ženino bračno stanje!! Stjuardesa - leteća pratilja ili sportista (sportmen) - atleta. Ajd ovo je kod nas drugačije al' na engleskom da bude police officers umesto policeman. Itd... Kako god, kako bih se obratio nekome kome ne znam ime a ne smem da koristim gospodin ili gospođa? Druže, brate, hej ti...? Retardino al' ipak nije prošlo.
   Rekoh već, počelo je naivno al' onda amerima u njihovim puritanskim lobanjama sine ideja za nešto neverovatno radikalno:
Microaggressions are the everyday verbal, nonverbal, and environmental slights, snubs, or insults, whether intentional or unintentional, which communicate hostile, derogatory, or negative messages to target persons based solely upon their marginalized group membership.
   Pojam se pojavio još 1970te u vezi rasizma ali danas se koristi za sve i svašta a poprilično dobro objašnjenje samog pojma možete naći na ovom sajtu. Ako slučajno, nenamerno i ne zlonamerno upotrebiš neku reč ili pojam koji ima negativnu konotaciju popićeš batine, ukaljati ugled ili sjebati karijeru. Jebala ih sterilnost. Razmaženi bogom dani čistunci puni predrasuda:
američki indijanci = divljaci
afrički amerikanci = kriminalci
azijski amerikanci = sveprisutni vanzemaljci
latino amerikanci = ilegalci
  Jes' da je ovo ipak izolovan slučaj al' je dobar i jezovit primer: U Arkanzasu su sliku Eltona i Furniša sa njihovom bebom prekrili sa "Family Shield":
 

Dvostruki standardi

   I ovo ima veze sa temom.
Ako muškarac da neki komentar o ženskoj ličnosti ili ponašanju zasnovan na polu on je seksistički šovinista a ako žena sugeriše da je muškarac u potpunosti kontrolisan njegovim seksualni libidom (i jedino na šta misli je seks), onda se ta žena smatra slobodnom feministkinjom.
   Ili:
• ako je devojka siromašna a spava sa više momaka = kurva, a ako je bogata = party girl.
• ako je neko alkoholičar, a visoko obrazovan = boem, a ako je neobrazovan = pijanac.
• ako neko ima prase, a siromašan je = seljak, a ako je bogat = Jelena Karleuša
• ako neko ima poderane pantalone, a siromašan je = beda, a ako je bogat = trendaš
• ako neko sluša kod kuće narodnjake = seljačina, a ako neko sluša narodnjake na splavovima = kul lik.
• kada je neko debeo a bogat = medo, a kada je siromašan i debeo = svinja
• kada neko ide na biciklu, a siromašan = beda, nema para za gorivo, a kada bogat vozi biciklu = rekreativac
   Seksualno uznemiravanje na poslu je nezgodna stvar ali to je (kao fora) rešeno zakonom. A šta ćemo sa ovime?
Obožavateljke ili grupi devojke
manijaci = silovanje
   I tako dalje i tako bliže...

Fusnota:
    Ima veze sa temom ali vezano je za naše nestručne i nesposobne novinare. RTS je ladno objavio da je "tituliranje" rešena stvar. Cvrc...