Thursday, September 6, 2018

CSI

   Priče za uspavljivanje retarda sa mozgom amebe. Da ovo spada pod komediju pa još i nekako al' količina gluposti i nebuloza koje se poturaju je neverovatna. Svaka serija ima stručnog savetnika al pošto ti likovi rade za pare naravno da će se složiti sa svime što scenaristi zamisle. A scenaristi imaju bujnu maštu plus može im se, tj. to im je posao. Pa nisu to bre naučne emisije. Zabava miliona je u pitanju! Sve je dozvoljeno. Dakle, ima svega i svačega. Neću da navodim serije pojedinačno već ću pokušati da nabrojim šta sve rade. Da bih naveo sve, ipak bih morao i da gledam te nebuloze al' nemam nameru jer ne verujem u Deda Mraza i Uskršnjeg Zeku. Glavni likovi su (po default) neverovatno iritantne osobe. Glumataju a kao likovi su neverovatno pametni. Pogotovo načitani. Pa kad krenu da citiraju pisce, brrrrr. Ni Wikipedia im nije ravna. Elem, da počnem.
   Otisci prstiju. Uzme lik mobilni, slika otisak i za x minuta nađu inkrimisanog. Ama, jeste da postoji AFIS baza al ipak je ovo i dalje utopija. I da, postoje i ručni skeneri al' njima treba od 12 do 27 minuta da provale o kome se rade. Ovi to rade trenutno!
   Kosti. Ovde se posebno izdvaja 'Bones'. Žrtvu je pregazio parni valjak al' ona je pod elektronskim mikroskopom videla neko mikronaprsnuće kome tu nije mesto i voilà! Momentalno joj je sve jasno.
   Hemija iliti molekuli. Da, da, postoji maseni spektrometar al ovde se radi o čitanju rezultata. Ako je inkrimisani slučajno prdnuo, ladno će da znaju šta je jeo pre nedelju dana!
   DNK. Imaju bazu čak i za ovo i potraga traje koji sat! Ako im odgovara, može ceo fuldbalski tim da se ispiša u kantu ali oni će naći baš tvoj i da je tvoja muška tetka u šestom kolenu imala triper! Neverovatno iritantno.
   Municija (zrno ili čaura). Verovatno i za ovo postoji neka baza ali nisam uspeo da iskopam. Kako god, u pitanju je olovo i bakar a ne čelik. Deformacije su poprilične ali ovi prepametni balističari nemaju problema kod dokazivanja. Sa par šara i težinom dokazaće sve i svašta.
   Rukopis. Za neverovati ali ovo ne rade kompjuteri već obučeni veštaci, grafolozi. Najmanje eksponirana stvar al ako je se dohvate, upoređivanjem potpisa sa nekim tekstom dokazaće da li je jeste ili nije.
   Požari. Sve crno, nadimljeno, iskrivljeneno, istopljeno, izgaženo od vatrogasaca, isprano vodom iz šmrkova al' za ove nadaleko talentovane istražitelje ni to nije neki veći problem. Epizode traju po 45 minuta pa ima vremena da se snađu.
   Video animacije. Ajd' što postoje programi za to al' što bre ovi znaju da ih koriste. Par poteza mišem ili malko kliktanja po tastaturi i gotova stvar. Jes' da nije filmski kvalitet al' bre imaju 3D animaciju! Pa onda menjanje parametara. Udario ga je desnom rukom sa tom i tom silom. Klik... Ili možda sa levom. Klik... Ma da, to je! Stvar rešena.
   Video nadzor. Jes da su kamere danas prisutne svuda i da mogu da pomognu u rešavanju problema al' ipak preteruju. Prepoznavanje lica ili obrasca hodanja. Sve u letu sa par kliktanja mišem! On je!! Šepa na levu nogu, šalji ekipu da ga hapsi!
   Hakovanje. Razbijaju vladine sajtove za par minuta sa par komandi u terminalu. Ma da, k'o da je problem pronaći rupu u par stotina hiljada redova koda? Jes' da je retko i par puta im je nekakav virus spržio (fizički zapalio!) komp al' virusi, trojaci i i skidanje podataka sa kompa ili mobilnog su im igrarija. Darkweb jeste nezgodan al' ni to nije problem za ove IT znalce. Dekodovanje podataka. Ama, za njih ni Enigma ne bi predstavljala neki problem. IP adrese, nema problema. Lista telefonskih poziva, nema problema. Rutovanje poziva isto nije problem al' uspeh zavisi od radnje u epizodi. Ako im odgovara, poziv može da ide i preko Proksime Kentauri i oni će ga provaliti.
   Zvuk. Uzmu audio sa mobilnog, 'razdvoje' ga na kanale pa onda isključuju one koji im ne trebaju. Ili samo filtriraju zvuk. Isključe od-do frekfenciju i dobiju baš ono što im treba. Snimak sa ulice, žamor ljudi, kola u prolazu, šta sve ne al čuli su zvuk škrgutanja zubima što je navika inkrimisanog. Kriv je!!
   Zumiranje. K'o da je neki problem napraviti bilbord 10x3 metara od slikice 320x100 piksela u rezoluci 72ppi? Ovi PhotoShop stručnjaci zumiraju i izoštravaju sliku sa maksimalno dva klika mišem.
   Užas, jad, beda, očaj... Jbte, da su ovi likovi bili živi u to vreme ladno bi rešili i Kenedijevo ubistvo.