Saturday, August 4, 2018

strane reči (trendaši)

   Da, da, bili smo 500 godina pod Turcima i bilo je "relativno" normalno da posle toliko duge okupacije prihvatimo neke njihove reči i izraze. Turci odoše, turci više ne koriste neke od tih arhaičnih reči ili im promenili značenje al nam turcizmi ostadoše. Džaba, ne bunim se protiv toga. Jača sila, okupacija, odomaćilo se pa razumem. Ne bih mogao da jedem burek ili ćevap, pijem kafu, spustim glavu na jastuk i pokrijem se čaršavom...
   Davno je Sterija napisao Pokondirena tikvu i to je tada bilo nobles. Preživesmo galicizme i germanizme i dosta toga se odomaćilo pa opet ne pravim pitanje. Ama, i anglicizmi su prisutni i ne bih pravio problem da milenijumski pomodari ne ugušiše. Pomodari više nisu noble, sad su fensi. Što se tiče interneta i kompjuteraša, razumem i silom prilika, odobravam. Jes da nam je ćirilica zvanično pismo ali ne želim to da gledam. Ma ni srpsku latinicu na kompu ne želim da vidim. Ne želim da razmišljam o tome 'šta je pisac hteo da kaže' i da se navikavam na to. Tako da i dalje po defoultu butujem komp, čekiram mejl, po ceo sam onjajn, daunloadujem sve i svašta, hostujem prezentaciju... Problem je što za druge svakodne stvari postoje naši ukorenjeni, ma koliko ispravni nazivi, al jok, nisi u trendu i kul ako ne koristiš pozamljenice. Niko nas ne tera ali danas imamo ovo:
fensi = pomodarski
oficijelan = zvaničan
perfomans = nastup
stejdž = pozornica
dedlajn = rok
parti = žurka
hepening = događaj
biznis = trgovina
šoping = kupovina
akcija = popust (totalna nebuloza)
fitnes = vežbanje
fešn = moda
look = izgled
brend = robna marka
flajer = letak
gej = peder
dil = dogovor
diler = preprodavac
džanki = narkoman
hepiend = srećan kraj
lider = vođa
atak = napad
wow = opa
smaranje = dosađivanje (ovo me dovodi do ludila)

    Imena kafana se još i dobro drže, ali kafići, raznorazni saloni za kojekakve fizičke tretmane su čista propast. Brza hrana nije 'politički korektna' pa mora da piše fast food? Pa još tamo da kupujem hamburger umesto pljeskavice? Što se tiče fonetskog izgovora neke stvari su u jezik ušle neprimetno. Na pitanje kako se zovem, normalno bi bilo da kažem da se zovem Pera Perić al jok, sad se kaže moje ime je Pera Perić. (My name is Bond. James Bond). Ili, on je najbolji ikad umesto on je najbolji svih vremena. Nije zaprosio me nego pitao me je da se udam za njega. Kratko i jednostavno izvolite postade šta mogu da učinim za vas?
   Političari imaju profesionalnu dužnost (deformaciju) da se prave pametni pa se frljaju sa svakakvim nakaradnim kovanicama iako vazduplohov, zaslužuje kliničku definiciju. Nekada smo imali šatrovački (munze konza tebra) i zemunski žargon (znači Zemun) al to je supkultura i to su bile fore. Ovo sa pinka i granda nema nikakve veze sa kulturom. Vokabular starleta je neverovatan: prosto, mislim, definitivno, tipa, ovo–ono... A time smo okruženi 24 sata.
   Šansa da danas jezik bude čist je ravna nuli. Internacionalizacija i globalizacija su čudo. Britanac se vozi u nemačkom automobilu do irskog paba gde pije belgijsko pivo pa dok ide kući usput kupi indijski kari ili turski kebab pa onda sedi na švedskom nameštaju i gleda američke emisije na japanskom TVu. Ko da smo mi nešto bolji? I opet, ma zabole me jer ne čitam novine i ne gledam naše televizije a odavno sam digao ruke od 'civilizacije'. Problem je to gledati na ulici, slušati po autobusima, čekaonicama (ma bilo gde), čitati po forumima...

   Hrvati uporno neće da ih ništa podseća na SFRJ i totalno su odlepili. Počelo je kao fora naivno sa npr. reklamama koje su preimenovali u promidžbeni program pa dođoše do munjovoz = tramvaj, helikopter = zrakomlat, akumulator = munjosprem, uspornik = ležeći policajac, osvjedodžbeni spretnik munjarstva = dipl.ing. elektrotehnike... Jes' dobra fora da kaiš bude okolotrbušni pantalodrzač al ne treba preterivati. Ipak, oni, ma koliko to nakardno ispada na kraju, imaju godišnje konkurse za nove reči. Samo šta im sve to vredi kad imaju isti problem sa novokomponovanim milenijumskim trendašima. Al tek za to me zabole.

No comments:

Post a Comment