Tuesday, September 11, 2018

filmske nebuloze

   Kad sam već tu... Ljudski je grešiti i na greškama se uči. Razne sitne omaške su se dešavale i dešavaće se iz kojekakvih razloga. Mikrofon ili kamerman u kadru, kola ili avion na nebu u vreme kad nisu ni postojali... Scene sa mnogo statista su nezgodne pa se desi da su na pogrešnom mestu na ulici, idu u kontra pravcu... Sat ponekad pokazuje drugo vreme... Ma, ima svega i svačega. Na netu ima poprilično toga pa sam se čak i ja iznenadio za neke stvari.
   Čak i da se ovakve stvari dese u nekoj milionskoj produkciji još uvek imam razumevanje ali nema nikakve šanse da nađem opravdanje za smešne, žalosne i jadne izmišljotine i nebuloze.
   Scene sa kolima koje lete i okreću se oko uzdužne ose, jesu efektne ali fizički nemoguće. Pogodak metkom odbaci pogođenog par metara k'o da je udaren 'ovnom'... Akcija i reakcija? Aha, čuli bi za to to da su malko bolje slušali nastavu u osnovnoj školi. Nemoguće ali efektno i mami pare zaluđenim frikovima. Kako god, ovakvih stvari je na sve strane ali ipak imam moje favorite.

   Jedan od "najbezboljnijih" je kada nekoga lupe nečim malko težim po lobanji. Tiganj, drška pištolja... pa još i nekako, udareni je ili šlogiran ili se samo tetura. Al' ajde, šansa da ostane živ ipak postoji. U nekoj seriji, lik je opaučio nekog pandura sa metarskim motorcanglama i to sa poprilično velikim zamahom. I posle susreta lobanje i jedno 5-6 kila teških motorcangli, na lobanji samo mala posekotina sa par kapljica krvi! Aha, patolog bi istu morao da lepi cijangalom da je sastavi.
   Mislim da je Alien II u pitanju. Eksplodirala vrata na prtljažnom prostoru. Ripli i Alien bivaju 'isisani' ali Ripli se hvata za prečku od merdevina a Alien se 'fata nje pa sad zajedno vise. U svemiru nema vazduha pa si mrtav dok si rek'o keks. A pošto nema vazduha, sledi i nasilna dekopresija. Bum i nema te više. U svemiru je i mal'ko hladno ali našim junacima čak ni apslolutna nula od -240˚ ne predstavlja neki problem. Plus, iako se Ripli grčevito drži za prečku, dovoljno je jaka da izdrži i dodatnu težinu Aliena. 💪 Koja količina proseravanja u jednoj sceni! Sve u svemu, retardirano jadno. 👿
   Penjači profesionalci su poprilično jaki u šakama i mogu da urade kojekakva penjanja po ko zna čemu ili da poprilično dugo vise. U filmovima su to obično neki obični likovi koji čak i da mogu da vise neko duže vreme (par minuta?) to mogu sa obe šake a je sa prstima jedne ruke. U gomili ovakvih primera to se obično dešava u gradskim uslovima gde vise sa nekog simsa. Elem, drži se tako neki lik sa prstima (4 prsta, dužina oko 5-7cm) pa se još i klati i mlatara drugom rukom pokušavajući da se malko bolje u'fati. Pre će da nauči da leti dok pada nego što će uspeti da se drži duže od minute. Što je i dalje utopija jer ne bi ni uspeo da se zadrži, težina i inercija bi u sekundi odigrala svoju ulogu. Na sav ovaj jad, uvek je tu neko ko se dere "Daj mi ruku..." i pokušava da ga dohvati iako mu ne retko fali i do pola metra. I tako, malo po malo, njemu se ruka produžuje, tj. raste k'o gušteru odsečeni rep i ponekad (u zavisnosti od radnje) čak i uspe da ga uhvati.

   Ovde ne važi "da nije tužno bilo bi smešno". Ovo je i smešno i jadno. 😂 😡 💬

No comments:

Post a Comment